Frågor och svar

FAQ

Vanliga frågor och svar

Här hittar du svar till vanliga frågor som ställs. 

Vad tycker våra användare om oss?

Zipforce passar för alla! Kanske lite extra för dig som…
Ibland ställer din cykel på osäkra ställen.
Redan har en favoritcykel.
Ibland vill ha motion och ibland få hjälp av en elmotor.
Vill kunna dela en elmotor mellan olika cyklar.

Zipforce monteras på framhjulet med hjälp av vårt unika snabbfäste. Fästet är utvecklat för att passa så många cyklar som möjligt.

Modell Zipforce Distance
Motor nominell uteffekt: 250 W
Batterispänning: 22.2 V
Batteri: 16 Ah/350 Wh
Laddningstid: 4 timmar (4 A laddare)
Estimerad räckvidd max/min: 70km/30km (43/18 miles)
Maxhastighet med assistans: 25 km/h
Vikt motor and batteri: 2,9 kg
Vikt fäste och pedalsensor: 0.3 kg
Vikt laddare: 0.4 kg
Motor dimensioner: 275x140x85 mm
PAS anslutning: Trådlös

Modell Zipforce Slim 
Motor nominell uteffekt: 250 W
Batterispänning: 22.2 V
Batteri: 9.6 Ah/211 Wh
Laddningstid: 2,5 timmar (4 A laddare)
Estimerad räckvidd max/min: 40km/20km (24/12 miles)
Maxhastighet med assistans: 25 km/h
Vikt motor and batteri: 2 kg
Vikt fäste och pedalsensor: 0.3 kg
Vikt laddare: 0.4 kg
Motor dimensioner: 275x107x80 mm
PAS anslutning: Trådlös

Modell Zipforce ONE 
Motor nominell uteffekt: 250 W
Batterispänning: 22.2 V
Batteri: 14.5 Ah/313.2 Wh
Laddningstid: 4 timmar (4 A laddare)
Estimerad räckvidd max/min: 60km/30km (38/19 miles)
Maxhastighet med assistans: 25 km/h
Vikt motor and batteri: 2,7 kg
Vikt fäste och pedalsensor: 0.4 kg
Vikt laddare: 0.4 kg
Motor dimensioner: 270x140x85 mm
PAS anslutning: Trådbunden

Zipforce fungerar bäst med relativt släta däck som är avsedda för cykling på väg, men kan även användas med grövre mönstrade däck så länge centrum är likformigt över hela däcket. Däcken ska alltid vara välpumpade för att Zipforce ska fungera tillförlitligt. Dubbade däck är ej lämpliga för Zipforce.

Lämpliga däckmönster för Zipforce

När du trampar, känner en trampsensor av din trampfrekvens (kadensen) och motorn drar igång – gummihjulet som ligger an mot cykelns däck snurrar och driver cykeln framåt. 

Vid full assistans under normal cykling, räcker batteriet i cirka 30-40 km när du använder modellerna ONE eller Distance. Om du hjälper till mycket själv, kan batteriet räcka i upp till 70 km. Slim har dock ett mindre batteri och däremot en kortare räckvidd. Zipforce är också utrustad med regenerativ bromsning som ger en lätt motorbroms och samtidigt laddar batteriet. 

Elcyklar är enligt lag begränsade till 25 km/h, och detta gäller även Zipforce. Vid högre hastigheter slutar motorn att driva, men du kan fortfarande, med egen kraft, få upp cykeln i högre hastigheter.

Zipforce är en portabel elmotor som du monterar på framhjulet på din vanliga cykel för att konvertera den till en elcykel. När du ska cykla, klickar du enkelt i Zipforce hjälpmotor i det monterade fästet. Med extra fästen kan du dessutom flytta din Zipforce mellan olika cyklar.

Om din Zipforce produkt skulle gå sönder, kontakta vår Customer Support som tillsammans med dig gör en första bedömning om din enhet ska repareras eller ersättas. Vi mailar därefter ut en returfraktsedel och ber dig skicka in produkten till oss. Är din produkt under garanti kommer vi att åtgärda den men går produkten inte att laga kommer vi skicka en ersättningsprodukt. Har produktens garanti gått ut kan du skicka in din produkt till oss som återkommer med ett kostnadsförslag.

Vi tillverkar Zipforce i Småland och har därför oftast reservdelar på lager. Kontakta vår Customer Support så hjälper vi dig.

De flesta cykelkorgarna fungerar bra med Zipforce.

Vi säljer ett fäste som gör att cykelkorgen kommer högre upp om din cykelkorg sitter för nära däcket.

Din Zipforce innehåller avancerade komponenter i form av bla kretskort och batterier som innebär en belastning för miljön. Vår ambition är därför att återanvända så mycket som möjligt av de komponenter som vi erhåller via returnerar. Komponenterna genomgår en kvalitets- och funktionskontroll och återanvänds sedan i våra Refurbished-produkter.

Ett urladdat batteri tar ungefär 4 timmar att ladda fullt med den medföljande laddaren för modellerna One och Distance. Modellen Slim har en laddningstid på 2,5 timmar.

Laddning av Zipforce sker endast med medföljande laddare 4A 25.2V, eller annan laddare levererad av Zipforce AB avsedd för denna produkt. Laddaren ansluts till Zipforce innan den ansluts till vägguttag. Laddaren är utrustad med en lysdiod som lyser grönt vid fulladdat batteri och rött vid laddning. Den röda laddningslampan på laddaren tänds när den ansluts till vägguttaget. Att genomföra full laddning av batteri tar ca 4 timmar, förutsatt att batteriet är helt urladdat. Det är normalt att laddaren blir varm. Lägg aldrig något på eller nära laddaren eller Zipforce, så att värmen inte kan ventileras bort. Ladda ej nära brännbart material. Efter avslutad laddning ska laddaren kopplas bort. Undvik att lämna laddning oövervakad. Ladda inte i minusgrader eller hög temperatur. Kontakta Zipforce om du misstänker skada på batteriet eller om enheten har utsatts för yttre påverkan.

Zipforce går att montera på de flesta cyklar, även cyklar med stötdämpad/fjädrad gaffel går alldeles utmärkt. Vissa modeller kan kräva lite mer modifiering än andra. Fästet är utvecklat för att passa så många cyklar som möjligt. Om du är osäker – skicka gärna en bild på din cykel till Customer Support så kan vi ta en titt på den och hjälpa dig.

Motorns assistansnivå, det vill säga hur mycket hjälp du vill ha, ställer du in med ett skruvreglage som sitter på enheten. Du kan också ställa in motorn via Zipforce mobilapp. Finns för både Android och iOS.

Zipforce är en portabel separat elcykelmotor och inte en komplett elcykel.

Zipforce är vattentålig och klarar regn bra. Zipforce har genomgått omfattande tester och är CE-märkt enligt nya elcykeldirektivet 2017 som gäller inom EU. Det innebär att Zipforce uppfyller samma täthetskrav som alla elcyklar.

Din Zipforce har två års garanti och 30 dagars returrätt.

Zipforce går fint att montera på bakhjulet. Tänk i så fall på att ställa om till ”Reverse Mode” i appen. Det är vanligare med montering på framhjulet eftersom pakethållare och stänkskärm ofta är i vägen för en bakhjulsmontering. 

Vi finns på Dalagatan 76 i Stockholm. Du är välkommen att testa Zipforce – skicka oss gärna ett mejl till vår Customer Support så bokar vi tid.

Vi använder Li-ion celler och batteriet klarar 1000 fulla laddcykler från 0-100% med fortsatt god prestanda. Kontakta vår Customer Support om du behöver byta batteri så hjälper vi dig.

Vi på Zipforce strävar efter att göra cykelpendling mer tillgänglig för fler människor. Vi hoppas vara med och motivera fler individer att lämna sina bilar bakom sig och istället välja sina cyklar när det är möjligt. Genom att välja en av våra elmotorer kan cykling bli mer tillgänglig för fler. 

Att ersätta bilar med cyklar kan markant minska utsläppen. En bensindriven bil släpper ut cirka 271 g CO2e per passagerarkilometer, medan våra motorer är mycket mer miljövänliga i jämförelse. Zipforce Slim och Distance släpper ut 6,5 respektive 7,09 gram CO2e per kilometer. 

Zipforce Slim har ett CO2e-avtryck på 29,3 kg och Zipforce Distance har ett CO2e-avtryck på 40,3 kg. Detta avser utsläppen vid tillverkning av enheterna. 

Zipforce har dessutom en hög återvinningsgrad om 80-90 procent. 

Appen laddas ner via Google Play eller App Store. Med appen kan göra inställningar av din Zipforce och se information om din Zipforce och cyklingen. Du kan bland annat se hastighet, distans, kadens och statistik.

Konfigurering:

1. När du har laddat ner appen slår du på din Zipforce och väntar tills lyset tänds.

2. När lyset har tänts öppnar du appen, trycker på Scan, klickar på numret för din Zipforce enhetsidentitet (Zipforce_xxxx).

3. Skriv in standardkoden ”1234”. Du kan ändra din kod på ”Set pin”.

4. Du kan även ställa ner hastigheten till t.ex 14km/h om du inte vill cykla så snabbt.

5. För att återställa lösenordet på enheten så sätter du vridreglaget på minimum kraft i avstängt läge, sen sätter du på enheten och drar direkt vridreglaget till maximal kraft och sedan tillbaka till minimum. Det ska då börja blinka blått och rött från enheten vilket betyder att du lyckats.

Zipforce mobilapp

Din Zipforce innehåller avancerade komponenter i form av bla kretskort och batterier som innebär en belastning för miljön. För att minska denna belastning får du gärna returnera din gamla Zipforce till oss. Vi kommer då att säkerställa att så mycket som möjligt av din Zipforce återanvänds i vårt Refurbished sortiment och att övriga komponenter går till återvinning på ett säkert sätt.

Fick du inte svar på dina frågor?

Skicka ett mejl till oss. Vi svarar så snart som möjligt och lägger också upp svaret här på sajten.